Swarten en swartinnen in 17e-eeuws Amsterdam

Zwarte mensen in Amsterdam. Links: Rembrandt, Afrikaanse mannen, Mauritshuis, 1661. Midden: J. van der Ulft, Markt op de Dam (detail). Stadsarchief, 1653. Rechts: Jacob van Loo, Allegorie op de spijsuitdeling aan de armen (detail), Amsterdam Museum, 1657.
Een hechte gemeenschap
Het functioneren van de zwarte gemeenschap leek, voor zover ik na heb kunnen gaan, veel op die van de noordelijke maritieme immigranten. Vrouwen woonden permanent in Amsterdam, zij vormden het ankerpunt. Mark Ponte, die uitgebreid onderzoek deed naar doop- en ondertrouwregisters en notariële akten, noemt bijvoorbeeld Francesca. Francesca was een slaapvrouw. Zij verwelkomde nieuwkomers die in haar kelderwoning onderdak kregen en hielp hen inburgeren in de zwarte gemeenschap. In een getuigenis wordt gezegd dat zij: ‘al de swarten die hier ter stede komen, aenhout in haar huijs, & die coppelt an Swartinnen’. Ponte laat verder zien hoe regelmatig dezelfde namen terugkeren als huwelijkspartners, getuigen bij huwelijken, getuigen bij de doop van kinderen en in notariële akten. Het lijkt erop dat men elkaar kende en steunde.
De Amsterdammers in deze zwarte gemeenschap behoorden veelal tot de Joodse of Rooms-katholieke geloofsgemeenschap. Van kinderen van Rooms-katholieke ouders is bekend dat ze werden gedoopt in het Mozeshuis, dat naast het Aaronhuis stond op de plek van de huidige Mozes- en Aaronkerk.
Gevelsteen van het huis Mozes, nu te zien aan de achterkant van de kerk.
Omslag
In de tweede helft van de 17-eeuw groeide de slavenhandel aanzienlijk. Vanaf 1667, als Suriname in Nederlands bezit komt, ging het bovendien niet meer alleen om opbrengst uit mensenhandel, maar werd de aanvoer van tot slaaf gemaakten ook essentieel voor het in stand houden en verder uitbreiden van de plantages. Weliswaar bleef slavernij in Amsterdam verboden, maar de wetgeving werd verscherpt: in de loop van de 18e eeuw verloren bijvoorbeeld tot slaaf gemaakte mensen die na een bezoek aan Amsterdam met hun eigenaar terugkeerden naar Suriname daar hun recht op vrijheid weer. De beeldvorming en houding ten aanzien van zwarte medeburgers in de stad was wezenlijk veranderd.
Bronnen:
L.W. Balai, Het slavenschip Leusden, Proefschrift UVA, 2011.
Mark Ponte, 'Al de swarten die hier ter stede comen' . Een Afro-Atlantische gemeenschap in zeventiende-eeuws Amsterdam. TSEG - The Low Countries Journal of Social and Economic History, 15(4), pp.33–62. DOI: http://doi.org/10.18352/tseg.995
Zwart Amsterdam in Rembrandts tijd, tentoonstelling Rembrandt Museum, 2020. Zie ook de minidocumentaire bij de tentoonstelling: https://www.youtube.com/watch?v=yTRI161zY_g