Het Schipperskerkje aan de Looiersgracht

Het kerkje voor 1924
Dertig jaar na de oprichting van het kerkje, in 1924, werd het gesloten. Veel kerkleden waren vertrokken naar de Christelijk Gereformeerde Kerk Eben Haezer aan Lauriergracht 132 (een andere Afscheidingsvariant). Dominee W. Hendriksen van het Schipperskerkje verhuisde naar een kerk in Ede en nam – tegen geringe vergoeding - de preekstoel en het orgel mee. In erg goede staat was het orgel niet. Onderweg – met paard en wagen - verloor het een door houtworm aangetaste versiering, die toen maar in een sloot werd gegooid. Het kerkje werd een opslagplaats van kartonfabriek en drukkerij Zürcher.
In 1933 werd het pand gekocht door de Gereformeerde Gemeente en werd het opnieuw een kerk. Het verhaal gaat dat een Amsterdamse kwam vertellen
‘jullie kenne het kerkie terug krijgen’. De onbewoonbaar verklaarde woning naast de kerk werd afgebroken en vervangen door een consistorie, een vergaderruimte voor de kerkenraad. Er kwam een nieuwe preekstoel en er werden tweedehands banken voor de kerkgangers georganiseerd. Voor een orgel was vooralsnog geen geld, dus werd bij een harmonium (een bij gereformeerden populair ‘huisorgel’) gezongen.
In 1972 ging de consistorie in vlammen op, maar werd herbouwd. De pyromaan trachtte ook de kerk af te branden door een bijbel aan te steken, maar dat vuur ging ‘als door een wonder’ vanzelf weer uit.
Sinds 1994 heet het kerkje Bijbelcentrum en Evangelisatiepost Bij Simon de Looier. Naast kerkdiensten worden er kinderclubs georganiseerd en op donderdagavond zijn er open maaltijden, Je kunt er dan voor 1 Euro mee eten. Een deel van de inkomsten komt van de Looiersvaart. Tegen betaling kunnen mensen een aantal dagen meevaren op een binnenvaartschip en kennismaken met het schippersleven. Zo is de cirkel weer rond.
Bronnen: De Jordaan tussen taal en beeld (https://www.tussentaalenbeeld.nl/index.html) en de website Orgels in Amstelland (http://orgelsnoordholland1.50webs.com/orgels-amstelland.htm).