lunenberg.info
Professionele ontwikkeling van lerarenopleiders

Nieuws en agenda

Programma Inspiratiemiddag Lerarenopleiders onderzoeken hun eigen praktijk (LOEP)

Ben je geïnteresseerd in het onderzoeken van je eigen praktijk als lerarenopleider of ben je al actief als self-study onderzoeker? Kom dan op woensdag 10 oktober van 14.00 tot 16.30 uur naar de  Fontys Hogeschool in Tilburg voor een inspiratiemiddag. Hier vind je meer informatie en een link naar het aanmeldingsformulier. Aanmelden kan nog tot 5 oktober!

Self-Study in Europa

Hoe staat het met Self-Study in Europa? Mieke Lunenberg, Ann MacPhail, Elizabeth White, Joy Jarvis, Mary O’Sullivan and  Hafdís Guðjónsdóttir onderzochten het. Het resultaat wordt in 2019 gepubliceerd in de tweede druk van het International Handbook of Self-Study. Het hoofdstuk krijgt als titel 'Self-Study Methodology: An Emerging Approach for Practitioner Research in Europe'.

Teaching, Learning and Enacting of Self-Study Methodology 

  

Op een symposium op de AERA-Conference in New York is dit nieuwe boek, dat bestaat uit een Amerikaans, een Nederlands, een Vlaams, en een Zuid-Afrikaans/Amerikaans deel, publiekelijk gepresenteerd. Het boek is geredigeerd door Jason Ritter, Mieke Lunenberg, Kathleen Pithouse, Anastasia Samaras, en Eline Vanassche en uitgegeven door Springer Publishers. De Nederlandse auteurs zijn Ari de Heer, Els Hagebeuk, Hanneke Tuithof, Janneke Geursen, Jorien Radstake, Mandy Berry, Martine van Rijswijk, Mieke Lunenberg en Paul van den Bos.

International Forum for Teacher Educator Development in 2018

Het is een druk jaar voor InFo-TED. De website wordt verder uitgebouwd (voorstellen voor blogs zijn welkom!), in januari vond een Vlaams-Nederlandse regionale bijeenkomst plaats in Amsterdam, in maart vergaderde de council in Limerick, in april organiseerde InFo-TED diverse activiteiten op het Invisible College en de AERA Conference in New York (zie foto's) en in juli vindt in Trondheim een summerschool plaats. Geïnteresseerd? Ga naar de website (InFo-TED), volg ons op twitter (@forumTED).   

 

     

Invisible College and AERA Conference


InFo-TED is een intiatief van lerarenopleiders/onderzoekers in Nederland, Noorwegen, Belgie en Engeland, waarbij collega's uit Ierland, Schotland, Israel, Australie, en de Verenigde Staten zich inmiddels hebben aangesloten. Vanuit Nederland nemen Mieke Lunenberg, Jurrien Dengerink, Paulien Meijer en Helma Oolbekkink deel. De missie van InFo-TED is "to bring together, exchange and promote research, policy and practice related to teacher educators' professional development so as to develop the professional identities and knowledge bases of those who prepare and support teachers as a means of advancing the state of teacher education in Europe and globally".

InFo-TED ontvangt subsidie van de Europese Commissie.

Meer weten over self-study onderzoek?

In Katern 5 (Onderzoek in de lerarenopleidingen) van de Kennisbasis Lerarenopleiders vind je bijdragen van Mieke Lunenberg en van Janneke Geursen.

Reviewstudie 'Het beroep van lerarenopleider' nu ook in het Japans

Na de Nederlandse uitgave van onze reviewstudie (2013) en het Engelse boek (2014) is onze reviewstudie over het beroep van lerarenopleider nu ook in het Japans verschenen (2017).