lunenberg.info
Over Mieke Lunenberg

Professionele ontwikkeling van lerarenopleiders

Ik ben een opleider van opleiders. Zo begeleid ik bijvoorbeeld collega's die onderzoek doen naar hun eigen praktijk. Ook verzorg ik workshops en lezingen voor collega's in Nederland, maar ook daar buiten: in Vlaanderen, Zwitserland, Japan, Duitsland, Noorwegen, Australië, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten. 

Al twintig jaar doe ik onderzoek naar de professionele ontwikkeling van lerarenopleiders. Ik ben lid van het editorial board van Studying Teacher Education en van Sense Professional Series. Ik was ook zes jaar lang associate editor van Teaching and Teacher EducationHet publicatieoverzicht op deze website geeft een overzicht van de onderzoeksthema's waaraan ik werk en heb gewerkt.

Ook ben ik al jarenlang  actief betrokken bij het stimuleren van de professionele ontwikkeling van lerarenopleiders: ik was redacteur van het Tijdschrift voor Lerarenopleiders, coordinator van de werkgroep onderzoek van de Vereniging Lerarenopleiders Nederland (VELON), behoorde bij de eerste lichting geregistreerde lerarenopleiders en bij de eerste groep collega-beoordelaars, en was projectleider voor de ontwikkeling van de Kennisbasis van Lerarenopleiders. Daarnaast was ik ook lid en voorzitter van diverse visitatiecommissies.In 2013 heb ik samen met anderen het International Forum for Teacher Educator Development (InFo-TED) opgericht (foto: Council Meeting in Bergen, Noorwegen). Op de pagina Nieuws en Agenda vindt u actuele informatie over InFo-TED.

Interview 'Leraren opleiden heeft een dubbele bodem'

Lidmaatschappen

American Educational Research Association (AERA)/Self-Study of Teacher Education Practices (S-STEP);Vereniging Lerarenopleiders Nederland (VELON); International Forum for Teacher Educator Development (InFo-TED).

Amsterdam

Al ruim veertig jaar woon en werk ik met veel plezier in Amsterdam. In 1988 ben ik gepromoveerd op een studie naar de zorg voor de jeugd in de Jordaan en Jodenbuurt gedurende het Interbellum.Ook daarna heeft de geschiedenis van Amsterdam mijn belangstelling gehouden.Sinds 2002 begeleid ik als Mee in Mokum-gids rondwandelingen in Amsterdam, vooral in de oude binnenstad, de grachtengordel en de Jordaan en sinds 2014 maak ik deel uit van het team dat de opleiding voor nieuwe gidsen verzorgd.Ook ben ik beschikbaar voor het geven van lezingen over de Ansterdamse Jordaan.